Våra bästa kattips

Happy cat – happy life! Ja, de stämmer, en nöjd och glad katt berikar våra liv med så mycket kärlek. Men hur är det då att ha en missnöjd katt i sitt hem?
Nja, inte lika fridfullt! Katter är duktiga på att visa missnöje, kanske kissar de i din säng? eller till och med bits.
Här har vi samlat lite olika tips och information om hur man kan skapa ett
 purrfekt liv med sin katt.

Dricker din katt tillräckligt?

Ge din katt ett foder som är anpassat efter just din katt. Katter gillar att äta lite men ofta. Vissa katter kan ha foder framme och gå och små äta medans andra äter upp allt på en gång.  Om din katt äter upp allt så kan det vara bra om man har möjlighet att ge katten mat flera gånger under dagen, men se till att inte ge mer en den rekommenderade dagsransonen.
Erbjud din katt färskt vatten på flera ställen, ha gärna en vattenfontän anpassad för katt. Katter är dåliga på att dricka vatten då de inte känner törst på samma sätt som vi människor, de förlitar sig på att de får tillräckligt med vätska från sina bytesdjur, därför är det även bra att upptill kattens torrfoder erbjuda blötmat.

Använd kattsand/pellets/kristaller som din katt trivs med, vad hade uppfödaren?
Alla katter gillar inte att göra sina behov i pellets, om ni då bara har en kattlåda med pellets så finns det en risk att katten kommer att göra sina behov någon annanstans. Använd kattsand eller pellets av hög kvalitet, då är kattlådan enklare att hålla ren och risken för att det luktar illa i lådan är mindre. 
Ha även minst en kattlåda per katt, bor ni i hus med flera våningar så se till att ni har minst en kattlåda per våning.

Kattens revir = ert gemensamma hem!

Katter är från början ensamjägare, som lever ensam och har stort kontrollbehov av sitt revir och område.
Katten har som instinkt att hålla sig borta från möjliga hot och konfrontationer, därför flyr den helst vid bråk. Därför är det extra viktigt att katten har bra gömställen nu när den lever med oss människor. Bra gömställen är där de kan få vara ifred och känna sig osynliga, att kunna vara nära men inte synas.
Även fast det gömmer sig så vill de kunna ha full koll på vad som händer runt om kring. Gömställen kan t.ex vara en igloo eller en titt-ut-korg.

Renovera hemma? Dekorera om? Köpa nya möbler? Ååh detta kommer kanske er katt inte att gilla.
Katter vill att allt ska vara som det alltid har varit, samma människor, samma saker, samma ljud och gärna allt på samma klockslag.
Tänk på att allt nytt du tar in i hemmet har nya dofter och dessa kan påverka en känslig katt så att den inte känner sig nöjd i ert hem längre.
Ska man introducera något nytt så ska man göra det långsamt och se till att katten kan fly, man ska aldrig tvinga katten till att möta något som den inte vill. Då kan katten bli otrygg och osäker.

När ni får gäster så är det viktigt att katten själv får välja om den vill hälsa eller inte, så att de inte rör katten innan den självmant har kommit fram.
Ge er gäst en kattgodis som de kan erbjuda katten, om katten inte kommer fram för att ta godisen kan man lägga den vid kattens matplats,
det leder till en positiv förstärkning.

Det är klös i katten!

Katter har ett naturligt behov av att klösa. De finns många anledningar till varför katter klöser, det är bland annat för att de markerar revir då katter lämnar ifrån sig doftfermoner via sina trampdynor, det är även för att stretcha och träna musklerna, därför bör du ha ett högt klösträd eller placera en klösbräda lite högre upp på väggen då katter gillar att stå på bakbenen när de klöser. Klösandet är även en aktivering för katten och de vässar sina klor.
Placera gärna klösträdet i en hörna så katten kan ligga och ha koll över hela rummet. Eller vid ett fönster så att katten kan spana ut.
Vad kan man göra om katten inte klöser på sin klös? Man kan spraya eller gnida in klösen med kattmynta eller valeriana, katter brukar gilla doften utav det.

Städa inte bort kattens trygghet!

Stryker sig din katt mot väggar,hörnor och möbler? Blir det fettfläckar där? 

Torka aldrig rent på alla ställen din katt stryker sig på samtidigt. Då städar du bort alla doftfermoner som din katt ha lämnat efter sig.
Din katt har speciella doftkörtlar på kinder, haka, läppar, tinningar och svansrot vilket gör att den gärna stryker sig mot saker för att doftmarkera.
En trygg och harmonisk katt har lagt tid och energi på att sprida trygghetsbudskap i form av feromoner runt om i hemmet,
doftbudskap som får den att känna sig trygg och säker.
Därför är det viktigt att du inte städar bort all trygghet på en och samma gång. 

Katten är en jägare!

Det är viktigt att stimulera kattens naturliga instinkter, som t.ex att jaga ett byte.  
Därför är det bra om du planerar in dagliga stunder där du leker med din katt och även ser till att din katt har leksaker att stimulera sig med. 
Katten är en jägare och gillar att få smyga på leksaker som rör sig, t.ex kattvippor eller möss som du kastar iväg.
Du kan även ge katten mental stimulans genom att gömma din katts favorit godis på olika ställen i hemmet, eller kanske placera dem i en godisboll. 
Byt ut kattens leksaker ibland så den inte tröttnar på dem, ha lite olika leksaker som du varierar med att ha framme.

Behöver ni hjälp med att skapa ett happy cat- happy life hem så är ni välkomna in till oss så hjälper vi er med fler tips baserat på just er katts behov.
För varje katt är unik och har unika behov.